20 år med brisidoler

20 år med Brisidoler

Varje år sedan 1998 delar Bris ut idolkort till alla elever i årskurs 6. Det är för att visa att även stora idoler har varit små och upplevt jobbiga saker, som t.ex. utanförskap, mobbning och utseendekomplex. Vi vill också påminna om att du alltid kan höra av dig till oss på Bris om du behöver någon att prata med. Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barns rättigheter och göra barns röster hörda. Alla barn upp till 18 år kan ringa, mejla eller chatta med oss helt anonymt. Ditt samtal är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Brisidoler 2018

Årets Brisidoler är musikern Ludwig Kronstrand (Hov1), fotbollsspelaren Kosovare Asllani, friidrottaren Irene Ekelund, proffsfightern Hamza Bougamza, influencern och ryttaren Nellie Berntsson och influencern Mahmoud Bitar. Alla årets idoler bär på tuffa erfarenheter från barndomen som de vill dela med sig av. Så håll utkik efter denna ikon under tiden du utforskar idolerna.

Barnkonventionen

Barnkonventionen kom till när nästan hela världens länder samlades i FN och gemensamt bestämde vilka regler som behöver finnas för att alla barn ska må bra. Barnkonventionen ska skydda varje barns rättigheter – oavsett vem du är, var du är född och vad du har varit med om.

Barnkonventionen handlar dels om att de som stiftar lagarna i ett land måste ta hänsyn till alla barns bästa. Men den säger också att dina lärare måste lyssna på dig, att dina föräldrar aldrig får slå dig och att du har rätt att tänka och tycka vad du vill.

Tipsa gärna någon vuxen om den här sidan. Det är deras skyldighet att känna till och följa barnkonventionen!Läs barnkonventionen här

Filtrering / Idoler & År

Filtrering / Problem

20 år med Brisidoler

Varje höst sedan 1998 delar Bris ut idolkort till Sveriges alla sjätteklassare – för att visa barn och unga att även stora idoler har varit små. Under 20 år har massor av kända profiler ställt upp som Brisidoler och delat med sig av jobbiga upplevelser från barndomen. Här har vi samlat alla deras berättelser.